Yüz Tanımalı - Medya Arsiv ve İşleme Sistemi
Medya Arşiv ve İşleme Sistemi (MAİS) Yüz Tanıma Sistemi ile bütünleşik çalışarak,
video, fotoğraf ve ses kayıtlarının dağıtık yapıda arşivlenmesini, oynatılmasını, farklı video formatlarına çevrilmesini, bazı kısımlarının kesilerek yeni videolar oluşturulmasını, etiketlenmesini sağlamakta ve sonuçlarını Yüz Tanıma Sistemi ile entegre şekilde göstermektedir.
MAİS Özellikleri
- Sistemin temel amacı,istemcilerden gelen video, fotoğraf ya da ses dosyalarını ağda bulunan depolama birimine depolamaktır.
- İlgili videonun proksi (düşük çözünürlüğe çevrilmiş) versiyonu oluşturup, ağdaki depolama birimine kaydetmektedir. Proksi dosyaları ile beraber otonom olarak dosyaların thumbnailleri de çıkartılarak ilgili veritabanlarına kaydetmektedir. Videolar silinse bile merkezde saklanan proksiler yedek amaçlı saklanmaktadır.
- Dosyaların arşive atılması ile beraber dosyaların fingerprint’i çıkartılmakta, böylece adı değişik olsa da aynı dosyaların sisteme eklenmesi engellenmektedir.
- Arşivleme işlemleri proje mantığında oluşturulmakta ve yetkili kullanıcı tarafından yeni proje ve alt projeler oluşturulabilmesi sağlanmaktadır. Proje, alt proje ve dosya bazlı yetkilindirilme yapılabilmektedir.
- Arşiv özellikleri dosya veya klasör tut-bırak şeklinde arşivleme ve klasör veya dosya seçerek arşivleme yapabilmektedir.
- Arşivlenen video seçilip, açıldığında kullanıcının karşısına video oynatıcı gelmekte, default olarak arşiv sunucusu tarafından çıkarılan proksi dosyası çalıştırılmaktadır. Dosya yürütücüsünde hâlihazırda kullanılmakta olan dosya yürütücülerinde bulunan bütün temel özellikler bulunmaktadır. Bu sayfada, kullanıcı tarafından istenmesi durumunda orijinal dosyayı oynatabilmesi sağlanmaktadır.
- Ses dosyalarının yürütülmesi durumunda timeline’ını üzerine dosyadaki anlık ses şiddeti çizilmekte böylece kullanıcı ses dosyasındaki sesin bulunmadığı kısımları atlayabilmektedir.
- Video üzerinde belirlenen alanın yalnızca yetkili kullanıcı tarafından izlenebilmesi sağlanmaktadır.(Sansürleme).
- Arşive eklenen dosyalara kesme ve dışarı alma gibi işlemler sistem üzerinden uygulanabilmekte, resimlere ise kesme, düzeltme, otomatik kontrast gibi işlemler uygulanabilmektedir. Orijinal dosyalar her zaman sistemde kayıtlı bulunmakta olup değiştirilememektedir.
- Dosyalara anlık ya da belirli aralıklara istenilen kadar etiket eklenebilmektedir. Bu etiket alanları yetkili sistem yöneticileri tarafından eklenebilmektedir. Sistem kurulumundan sonra etiket eklenebilecek, veri girilmemiş etiketler silinebilmektedir. Ancak veri içeren etiket alanları silinememektedir Dosyanın atılması ile sistem dosyanın değişmeyen özelliklerini ve atan personel ile ilgili bilgilerden idarece belirlenecek özellikleri otomatik olarak etiketleyebilmektedir. Dosya seçimi penceresinden etiketleme yapılabilinmekte, anlık ve belirli bir zamanı kapsayan etiketler ortam yürütücüsünden eklenebilmektedir.
- Yazılımlarda hızlı ve detaylı arama kısımları bulunmakta, etiketler arası ve(&), veya(||), not(!), büyüktür(>), küçüktür(<) ve eşittir(=) ile arama yapılabilmektedir. Arama motoru veri tabanındaki bütün hanelerde arama yapabilmektedir.
- Kullanıcı herhangi bir video dosyasında belirli thumbnail serisi oluşturabilmekte, böylece dosyayı açmadan dosyanın içeriğini anlayabilmektedir.
- Arşiv sistemine atılan videoların içindeki karelerdeki yüzler yüz tanıma yapılarak gruplanabilmektedir. Her bir videonun kendine özel grupları bulunmaktadır.
- Arşiv sistemine atılan bir klasörün altındaki fotoğraflardaki yüzler yüz tanıma yapılarak gruplanabilmektedir.. Her bir klasörün kendine özel grupları bulunmaktadır.
- Bu gruplama sayesinde kullanıcı herhangi videoyu/klasörü incelerken altında içinde geçen kişileri gruplar halinde görebilmekte, istediği grubu veri tabanında bulunan bir kişi ile ilişkilendirebilmektedir. Kullanıcı gruba ait yüzleri belirlenen adayın kişi kartına kayıt edebilmektedir. Kayıt edilen grubun ismi kaydı yapılan adayın ismini almaktadır.
- Kullanıcı istediği dosyayı tekrar yüz tanıma taramasına gönderebilmektedir.
- Kullanıcı bir gruptan seçtiği fotoğraflarla yeni kişi kartı açabilmektedir. Yalnızca seçilen fotoğraflar kişi kartına kaydedilmektedir.
- Kişi kartına kaydedilen fotoğraflarla ait olduğu video/klasör grubuyla ilişkisi sağlanmakta, ilgili arşive ulaşıldığında gruptaki diğer fotoğraflar da gösterilmektedir. Kişi kartı üzerinde kaydın geldiği klasör veya video bilgisi gösterilmektedir. Bu bilgi üzerinden klasöre veya videoya ait gruplar tekrardan incelenebilmektedir.
- Bir videodaki/klasördeki gruplar içindeki fotoğraflar elle düzenlenebilmektedir. Bulunan yüzün grubunu değiştirme, grupları birleştirme gibi işlemler sürükle bırak yöntemi ile kolayca yapılabilmektedir.
- Gruba ait veri tabanı sorgusundan gelen tüm adaylar listelenebilmektedir.
- Kullanıcı grup içerisindeki fotoğraflara tek tek tıklayarak o yüzlere ait adayları da ayrı ayrı görebilmektedir.
- Grup içerisindeki fotoğrafların tıklanması ile ilgili videonun ilgili frame’ine gidilebilmektedir. Bu şekilde grup içerisindeki fotoğrafların ayrı ayrı geçtiği tüm frameler kolaylıkla incelenebilmektedir.
- Bir grup için kayıt yapıldıysa genel görsel sorgu sonuçlar ekranında ilgili videonun frameleri incelenirken o gruba ait kişinin bulunduğu herhangi bir frame’e gelindiğinde kayıtlı kişi bilgisinde gösterilmektedir.
- Arşive atılan tüm video ve fotoğraflarda isteğe bağlı yüz tanıma yapılması ve sonuçların tüm MAİS istemcilerinde görüntülenebilmesi sağlanmaktadır.
- Arşiv ekranlarından görüntülerde bulunan yüzlerin, yüz tanıma sistemi veri tabanından eşleşen aday üzerine kaydedilmesi sağlanmaktadır. Ya da ilgili yüz için yeni kayıt açılabilmesi sağlanmaktadır.
- Arşiv ekranlarından, görüntülenen fotoğraf veya videodaki adayların kişi kartı kayıtlarına ulaşabilmesi sağlanmaktadır
- Kişi kartında kayıtlı fotoğraftan ilgili arşiv kaydına ve projesine ulaşım sağlanmaktadır.
- Yetkilendirmeler Active Directory kullanılarak yapılmaktadır.
- Kullanıcının active directory de kayıtlı olduğu bölgeye göre arşiv lokasyonunun otomatik seçilmesi sağlanmaktadır.
- Arşiv projeleri istenilen bazda (kullanıcı, bölge, departman) proxy gözleme, download ve etiket güncelleme ve upload işlemleri için yetkilendirilebilmektedir.